Maatwerk bureaustoel bij een wervelkanaalstenose

Maatwerk bureaustoel bij een wervelkanaalstenose

Onze maatwerk bureaustoelen worden ingezet voor medewerkers met complexe zitproblematiek. Recent zagen wij in ons zitcentrum een client met een lumbale wervelkolomstenose. Client was al lang bekend met klachten en dreigde nu langdurig uit te vallen. 

Een lumbale wervelkanaalstenose is een aandoening waarbij het wervelkanaal in de onderrug vernauwd raakt. Dit wervelkanaal is de doorgang waarin het ruggenmerg en de zenuwwortels zich bevinden. Wanneer dit kanaal vernauwd wordt, kan het druk uitoefenen op het ruggenmerg en/of de zenuwwortels, wat leidt tot verschillende symptomen.

Enkele symptomen van lumbale wervelkanaalstenose zijn:

 1. Pijn in de onderrug: Deze pijn kan uitstralen naar de benen, heupen of billen.
 2. Gevoelloosheid of zwakte in de benen: Dit kan leiden tot moeilijkheden bij het lopen.
 3. Verminderde controle over de blaas of darmen: In ernstige gevallen kan er sprake zijn van incontinentie.

Bij zitten en beeldschermwerk kunnen deze symptomen verergeren vanwege de volgende redenen:

 1. Langdurig zitten: Zitten kan de druk op de wervelkolom vergroten, vooral als de houding niet goed is. Dit kan de symptomen van een lumbale wervelkanaalstenose verergeren, vooral als de stoel niet ergonomisch is ontworpen.

 2. Gebogen houding: Bij beeldschermwerk is het vaak nodig om voor langere tijd in een gebogen houding te zitten. Deze houding kan de wervelkolom belasten en de druk op het wervelkanaal verhogen, waardoor de symptomen van een wervelkanaalstenose verergeren.

 3. Gebrek aan beweging: Langdurig zitten kan leiden tot een gebrek aan beweging, wat kan leiden tot stijfheid en het verergeren van pijn en ongemak in de onderrug bij mensen met een lumbale wervelkanaalstenose.

 4. Repetitieve bewegingen: Beeldschermwerk kan ook repetitieve bewegingen vereisen, zoals typen op een toetsenbord of klikken met een muis. Deze herhaalde bewegingen kunnen de spieren en zenuwen verder belasten, wat de symptomen kan verergeren.

Het is belangrijk voor mensen met een lumbale wervelkanaalstenose om regelmatig pauzes te nemen tijdens zittend werk, om te strekken en te bewegen. Ook kan het gebruik van ergonomische hulpmiddelen, zoals een ergonomische stoel of een sta-bureau, de symptomen helpen verlichten.

Bij het ontwerpen van een maatwerk stoel voor mensen met lumbale wervelkanaalstenose zijn er verschillende aandachtspunten waar rekening mee moet worden gehouden om comfort en ondersteuning te bieden. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Lumbale ondersteuning: De stoel moet voldoende lumbale ondersteuning bieden om de natuurlijke kromming van de onderrug te behouden. Dit kan worden bereikt door een verstelbare lumbale ondersteuning in de rugleuning van de stoel op te nemen, zodat de gebruiker deze kan aanpassen aan zijn of haar individuele behoeften.

 2. Ergonomische vormgeving: De stoel moet ergonomisch ontworpen zijn om een goede zithouding te bevorderen. Dit omvat een juiste hoogte en diepte van de zitting, zodat de gebruiker met beide voeten plat op de grond kan rusten en een hoek van ongeveer 90 graden kan behouden tussen de dijen en de romp.

 3. Verstelbaarheid: Het is belangrijk dat de stoel verschillende verstelmogelijkheden biedt, zoals hoogteverstelling van de zitting en armleuningen, zodat de gebruiker de stoel kan aanpassen aan zijn of haar individuele lichaamsbouw en voorkeuren.

 4. Drukverlichting: Het zitoppervlak van de stoel moet drukverlichting bieden om de druk op de onderrug en het zitvlak te verminderen. Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van materialen met een goede vering en dempingseigenschappen, zoals traagschuim of gelkussens.

 5. Stabiliteit: De stoel moet stabiel en stevig zijn om een veilige en comfortabele zitervaring te bieden. Dit omvat een stevig frame en robuuste materialen die geschikt zijn voor langdurig gebruik.

 6. Mobiliteit: Als de gebruiker regelmatig van positie moet veranderen, kan het nuttig zijn om een stoel te kiezen met wieltjes of een draaibare basis, zodat hij of zij gemakkelijk kan bewegen zonder de stoel te hoeven verlaten.

 7. Ademend materiaal: Het is ook belangrijk om te kiezen voor ademende materialen voor de bekleding van de stoel, zodat de luchtstroom wordt bevorderd en overmatig zweten wordt voorkomen.

Door deze aandachtspunten in overweging te nemen bij het ontwerpen van een maatwerk stoel, kan een effectieve oplossing worden geboden voor mensen met lumbale wervelkanaalstenose, die comfort, ondersteuning en mobiliteit biedt tijdens zittend werk of activiteiten.

Meer weten? Neem gerust contact op.