Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens

Gijsbert Kastelein is gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met claudicatio inttermittens of in de volksmond ook wel etalage benen genoemd. Hij is aangesloten bij het Chronisch Zorgnet.

Met een juiste verwijzing ( Fontaine II) van de huisarts of specialist worden de behandelingen (37 behandelingen) vanuit de basisverzekering vergoed.

Wat is claudicatio intermittens?
Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen in de volksmond genoemd, is een symptoom dat voorkomt bij vernauwing van de slagaders naar het onderste extemeiteit. Tijdens een inspanning (lopen, wandelen …) hebben de beenspieren meer bloed en zuurstof nodig dan in rust. Dit zorgt ervoor dat de klachten voornamelijk optreden tijdens inspanning. Het is mogelijk dat u, na een eindje wandelen, pijn krijgt in een of beide benen. Wanneer u dan even rust, neemt de pijn af en kunt u verder wandelen.

Symptomen Claudicatio Intermittens
Wanneer er sprake is van vernauwing in de bloedvaten kan dit voor de volgende klachten zorgen:

  • Verkramping in het been of kuit tijdens lopen
  • Vaak minder ver kunnen lopen door pijn in de benen. Na eren korte stop kunt u dan weer even verder lopen.
  • Koude voeten
  • Verdwijning van haargroei op de voeten of tenen
  • Verdikking van de teennagels
  • Verminderde gevoel in de benen.

Behandeling door de fysiotherapeut
Een operatie is in veel gevallen niet noodzakelijk. De gespecialiseerde fysiotherapeut kan u helpen u loopafstand te vergroten. De fysiotherapeut geeft u looptraining om de loopafstand te vergroten en helpt u bij het verbeteren van u leefstijl, indien noodzakelijk.